Vidstrup Borgerforening
c/o Kurt G. Jørgensen, Bag Volden 7, Vidstrup, 9800 Hjørring,
tlf. 40719999, Mail: Bagvolden07gmail.com
INDSIGELSE
vedr. forslag til Råstofplan 2024 - Region Nord
graveområde Vidstrup, Hjørring Kommune.
Indsigelse fra Vidstrup Borgerforening, som repræsentant for borgere i Vidstrup og omegn.
Efter Borgerforeningens opfattelse behandler råstofplanen for Vidstrup kun problematikker for nærmeste naboer i et område indenfor 200 meter fra graveområdet. Lige uden for dette område -
men indenfor 2- 300 meter ligger Vidstrup By med godt 200 indbyggere.
Byen ligger øst sydøst for det ønskede graveområde. Det må være alle bekendt, at det blæser meget i vores område og især fra vest og nordvest. Dvs. at al luftbåret, herunder støv og støj fra grusgraven,
vil have en meget stor negativ indflydelse for Vidstrup By og dens indbyggere.
Det er ikke kun nærmeste naboer, der kommer i risikogruppe.
Det er godt, at rapporten tager hensyn til dyr og natur i nærområdet, men vi undres over, at den ikke omhandler særlig hensyntagen til indbyggere i Vidstrup by og omegn.
Mange af os, der bor i Vidstrup by og omegn, har investeret i hus med henblik på at sikre os til vores alderdom. Vi nyder området, den nære adgang til naturområder m.m. Mange indbyggere i by og i nærområdet har, hver for sig men også sammen gennem Vidstrup Borgerforening, investeret tid og penge i grønne områder, rekreative områder til glæde for alle. Mange fra Vidstrup, men også fra Hjørring (cyklister, løbere, gående, ryttere) bruger Vidstrup og Kærsgårdvej som adgangsvej til naturture, herunder til Kærsgård Strand og området nyder godt af mange cykelturister, der også bruger shelterpladsen ved det gamle stadion, der er omdannet til et rekreativt område.
Derudover har Vidstrup en god beliggenhed ift. Hjørring og Hirtshals med god togforbindelse, og idet man i de her år ser en affolkning langt fra bycentrene, ligger Vidstrup rigtig godt i forhold til Hjørring. Husene står ikke tomme her, og man forventer ikke værditab på ejendommene, hvilket sandsynligvis vil ske med en grusgrav, der genererer støv og støj, hvilket hyppigt vil ske med vindretning fra vest, nordvest mod byen.
Vidstrup Borgerforening betragter hele området, såvel by som opland, som nærområde til det påtænkte indvindingsområde!
I råstofplanen er der et ganske lille afsnit, der handler om befolkningen, mennesker, sundhed, men afsnittet omfatter åbenbart kun dem, der bor meget tæt på det foreslåede graveområde (16 husstande iflg. råstofplanen).
Det er Vidstrup Borgerforenings klare opfattelse, at Vidstrup By og dens indbyggere ligger indenfor nærområdet/risikoområdet for støv og støj m.m. og at der i meget høj grad skal tages hensyn til borgernes sundhed.
I råstofplanen er konklusionen klar (jf. rapporten på side 128 øverst): ”Sårbarheden af menneskers sundhed vurderes at være høj og med uønskede helbredseffekter.” Og det afværges med tiltag som f.eks. beplantning, støjvold mm. Hvilket vi ikke mener er nok.
Vidstrup Borgerforening ser store problemer med støv, støj, trafikale forhold m.m., ikke kun for dem, der bor indenfor 2 - 300 meter, men for hele områdets befolkning.
Vedr. støv:
Støv bæres i stort omfang af vind! og der er i området megen vind fra vest og nordvest. Støv kan ikke holdes indenfor graveområdet alene ved etablering af en jordvold, nogle støjskærme og noget beplantning. Ikke bare nærmeste naboer, men hele Vidstrup By og omegn vil blive taget som gidsler og må leve med støvproblemer i mange år frem, så længe gravearbejdet forestår.
Det er helt urimeligt, at borgeres sundhed ikke har mere plads i rapporten.
Vidstrup har en virksomhed, der servicerer/rengører/polerer privatbiler, firmabiler m.m., vel og mærke biler i den dyre klasse med bilpleje, m.m. Grundet meget stor risiko for sandstøv m.m. vil virksomhedens forretningsgrundlag forsvinde. Det er ikke nok med en støjvold, og/eller noget beplantning, beplantning som vil få barske opvækstvilkår i den stærke vestenvind.
Afværgetiltag må være, at hele graveområdet, oplagsplads, tilkørselsveje med mere til stadighed og under alle forhold holdes fugtige, for at forhindre støv i at komme uden for indvindingsområdet.
Vedr. støj:
Støj bæres i stort omfang af vind! Der er i rapporten et ganske lille afsnit om støj, hvoraf det fremgår, at der kan være naboer som vil opleve et øget støjniveau. For os der har oplevet støj før og efter vindmøller blev etableret i Gårestrup et par kilometer herfra, så kan vi konkludere, at støj - selv fra vindmøller – kan høres i et vist omfang. Desuden har vi allerede en hel del støj fra biler, maskiner mm. der kører på Hovedvejen, fordi den præcis som de planlagte indvindingsområder, ligger vest for byen. Støj fra indvindingsområdet, som jo ligger tæt på Vidstrup, omhandler maskinstøj fra gravemaskiner, knusningsmaskiner, sorteringsapparater, læssemaskiner m.m. samt ikke mindst støj fra mange lastbiler. Så for os der bor i nærområdet – Vidstrup by og omegn – vil konklusionen være helt klar: Støjniveauet vil stige markant i Vidstrup by og omegn, såfremt der etableres et indvindingsområde, som der er lagt op til.
Det er derfor afgørende at, hvis der mod vores anbefalinger etableres et graveområde, at arbejdet så foregår i tidsbegrænsede tidszoner, og det samme gælder transporten til og fra graveområdet. Der må desuden stilles krav til ejer/entreprenør om etablering af støjskærme i op til 5 - 6 meters højde omkring graveområderne, ganske som vi kender til støjskærme langs motorveje og lign. Langvarig eksponering for støj kan påvirke sundheden for områdets beboere og medføre gener som søvnforstyrrelser, negative virkninger på hjerte-kar-systemet og en kognitiv “stressfølelse”. Igen må vi gøre opmærksom på, at også støj bæres langt omkring af vind!
Det er borgerforeningens håb, at beslutningstagerne vedr. behandling af gravetilladelse i høj grad vil vægte befolkningens sundhed meget højt.
Vedr. trafik:
Trafik med tunge køretøjer i området vil, hvis projektet vedr. graveområderne gennemføres, stige markant. Kærsgårdvej er en smal vej, hvor bløde trafikanter som cyklister, gående, løbere og ryttere allerede i dag er udfordret ved mødet af lastbiler. Man må forvente, at to graveområder giver mere tung trafik, og der vil derfor kunne opstå meget farlige situationer med mindre, der laves cykel/ridesti, hvor der gøres fysisk plads til de bløde trafikanter. Der bør samtidig være krav om overdækning af lad på lastbiler for at forhindre sand og grus i at blæse af under kørsel - både i mødet med modkørende - men også for at undgå “forurening” langs Kærsgårdvej. Man bør også overveje en fartdæmpende foranstaltning på Kærsgårdvej fra Hovedvejen og ned til Skibdalvej. Eksempelvis max 40 km/h
En anden farlig situation opstår, når de tungt lastede lastbiler kører fra Kærsgårdvej ud på Hovedvejen og kommer langsomt i gang. Især i sommerperioderne - og i forbindelse med færgetræk til og fra færgelejet i Hirtshals - er Hovedvejen stærkt trafikeret, og en “lastbil-prop” vil give anledning til farlige trafikale situationer.
Endelig er der selve vedligeholdelse af Kærsgårdvej, som allerede i dag er hårdt ramt efter vinterperiode med frost og lignende.
Konklusion:
Vidstrup Borgerforening vil anbefale, at der ikke gives en indvindingstilladelse til det omtalte projekt.
Dette med baggrund i, at rapporten klart udtrykker en sundhedsmæssig risiko med uønskede helbredseffekter for beboere i området. Vi henleder i den forbindelse især opmærksomheden på, at støv og støj bæres af vind! Støv og støj samt trafikale problemer er meget store risikoparametre, og ingen afværgetiltag kan eliminere disse sundhedsrisici.
Subsidiært at der IKKE gives tilladelse til indvinding på det skraverede areal, som ligger direkte ud til Kærsgårdvej.
Skulle der således mod forventning alligevel blive givet en tilladelse til hel eller delvis indvinding i området, må der ubetinget stilles markante og ufravigelige krav til entreprenøren, hvor der sikres 100% mod støv- og støjgener fra indvindingsarbejdet, optimering af trafiksikkerhed m.m. samt at Regionen/kommunen skal have pligt til hyppige kontrolbesøg for at sikre, at alle regler overholdes.
Der skal samtidig være en klar konsekvens, hvis de ufravigelige krav ikke overholdes.
Hvordan sikres vi som borgere indflydelse på en aftale vedr. krav til entreprenøren, såfremt der gives en indvindingsaftale?
Opmærksomheden henledes på, som det dog må være Region og Kommune bekendt, at entreprenøren gennem mange år har haft indvindingsaftale på et areal i Nr. Harritslev. Vi er bekendt med, at naboer til dette område gennem årene har indgivet mange klager over støj og støv, samt at entreprenøren gentagne gange ikke har overholdt indgåede aftaler om arbejdstider i indvindingsområdet.
Fra vores synspunkt er det vigtigste, at hensynet til den enkelte borger og til etableret lokal virksomhed i området har højeste prioritet og at hensynet hertil alt andet lige skal veje tungere end en indvindingstilladelse til en støjende og støvende ny virksomhed.
PS: Vidstrup Borgerforening står uforstående overfor, at foreningen og borgere i Vidstrup by ikke er orienteret om indvindingsplanerne. Vi lever i en moderne tidsalder med moderne informationsteknologi. Orientering gennem opslag i den lokale avis, som mange ikke har abonnement på, synes uforståelig. Det vil være nemt at orientere borgerne direkte gennem f.eks. ”E-boks”.
c/o Kurt G. Jørgensen, Bag Volden 7, Vidstrup, 9800 Hjørring,
tlf. 40719999, Mail: Bagvolden07gmail.com
INDSIGELSE
vedr. forslag til Råstofplan 2024 - Region Nord
graveområde Vidstrup, Hjørring Kommune.
Indsigelse fra Vidstrup Borgerforening, som repræsentant for borgere i Vidstrup og omegn.
Efter Borgerforeningens opfattelse behandler råstofplanen for Vidstrup kun problematikker for nærmeste naboer i et område indenfor 200 meter fra graveområdet. Lige uden for dette område -
men indenfor 2- 300 meter ligger Vidstrup By med godt 200 indbyggere.
Byen ligger øst sydøst for det ønskede graveområde. Det må være alle bekendt, at det blæser meget i vores område og især fra vest og nordvest. Dvs. at al luftbåret, herunder støv og støj fra grusgraven,
vil have en meget stor negativ indflydelse for Vidstrup By og dens indbyggere.
Det er ikke kun nærmeste naboer, der kommer i risikogruppe.
Det er godt, at rapporten tager hensyn til dyr og natur i nærområdet, men vi undres over, at den ikke omhandler særlig hensyntagen til indbyggere i Vidstrup by og omegn.
Mange af os, der bor i Vidstrup by og omegn, har investeret i hus med henblik på at sikre os til vores alderdom. Vi nyder området, den nære adgang til naturområder m.m. Mange indbyggere i by og i nærområdet har, hver for sig men også sammen gennem Vidstrup Borgerforening, investeret tid og penge i grønne områder, rekreative områder til glæde for alle. Mange fra Vidstrup, men også fra Hjørring (cyklister, løbere, gående, ryttere) bruger Vidstrup og Kærsgårdvej som adgangsvej til naturture, herunder til Kærsgård Strand og området nyder godt af mange cykelturister, der også bruger shelterpladsen ved det gamle stadion, der er omdannet til et rekreativt område.
Derudover har Vidstrup en god beliggenhed ift. Hjørring og Hirtshals med god togforbindelse, og idet man i de her år ser en affolkning langt fra bycentrene, ligger Vidstrup rigtig godt i forhold til Hjørring. Husene står ikke tomme her, og man forventer ikke værditab på ejendommene, hvilket sandsynligvis vil ske med en grusgrav, der genererer støv og støj, hvilket hyppigt vil ske med vindretning fra vest, nordvest mod byen.
Vidstrup Borgerforening betragter hele området, såvel by som opland, som nærområde til det påtænkte indvindingsområde!
I råstofplanen er der et ganske lille afsnit, der handler om befolkningen, mennesker, sundhed, men afsnittet omfatter åbenbart kun dem, der bor meget tæt på det foreslåede graveområde (16 husstande iflg. råstofplanen).
Det er Vidstrup Borgerforenings klare opfattelse, at Vidstrup By og dens indbyggere ligger indenfor nærområdet/risikoområdet for støv og støj m.m. og at der i meget høj grad skal tages hensyn til borgernes sundhed.
I råstofplanen er konklusionen klar (jf. rapporten på side 128 øverst): ”Sårbarheden af menneskers sundhed vurderes at være høj og med uønskede helbredseffekter.” Og det afværges med tiltag som f.eks. beplantning, støjvold mm. Hvilket vi ikke mener er nok.
Vidstrup Borgerforening ser store problemer med støv, støj, trafikale forhold m.m., ikke kun for dem, der bor indenfor 2 - 300 meter, men for hele områdets befolkning.
Vedr. støv:
Støv bæres i stort omfang af vind! og der er i området megen vind fra vest og nordvest. Støv kan ikke holdes indenfor graveområdet alene ved etablering af en jordvold, nogle støjskærme og noget beplantning. Ikke bare nærmeste naboer, men hele Vidstrup By og omegn vil blive taget som gidsler og må leve med støvproblemer i mange år frem, så længe gravearbejdet forestår.
Det er helt urimeligt, at borgeres sundhed ikke har mere plads i rapporten.
Vidstrup har en virksomhed, der servicerer/rengører/polerer privatbiler, firmabiler m.m., vel og mærke biler i den dyre klasse med bilpleje, m.m. Grundet meget stor risiko for sandstøv m.m. vil virksomhedens forretningsgrundlag forsvinde. Det er ikke nok med en støjvold, og/eller noget beplantning, beplantning som vil få barske opvækstvilkår i den stærke vestenvind.
Afværgetiltag må være, at hele graveområdet, oplagsplads, tilkørselsveje med mere til stadighed og under alle forhold holdes fugtige, for at forhindre støv i at komme uden for indvindingsområdet.
Vedr. støj:
Støj bæres i stort omfang af vind! Der er i rapporten et ganske lille afsnit om støj, hvoraf det fremgår, at der kan være naboer som vil opleve et øget støjniveau. For os der har oplevet støj før og efter vindmøller blev etableret i Gårestrup et par kilometer herfra, så kan vi konkludere, at støj - selv fra vindmøller – kan høres i et vist omfang. Desuden har vi allerede en hel del støj fra biler, maskiner mm. der kører på Hovedvejen, fordi den præcis som de planlagte indvindingsområder, ligger vest for byen. Støj fra indvindingsområdet, som jo ligger tæt på Vidstrup, omhandler maskinstøj fra gravemaskiner, knusningsmaskiner, sorteringsapparater, læssemaskiner m.m. samt ikke mindst støj fra mange lastbiler. Så for os der bor i nærområdet – Vidstrup by og omegn – vil konklusionen være helt klar: Støjniveauet vil stige markant i Vidstrup by og omegn, såfremt der etableres et indvindingsområde, som der er lagt op til.
Det er derfor afgørende at, hvis der mod vores anbefalinger etableres et graveområde, at arbejdet så foregår i tidsbegrænsede tidszoner, og det samme gælder transporten til og fra graveområdet. Der må desuden stilles krav til ejer/entreprenør om etablering af støjskærme i op til 5 - 6 meters højde omkring graveområderne, ganske som vi kender til støjskærme langs motorveje og lign. Langvarig eksponering for støj kan påvirke sundheden for områdets beboere og medføre gener som søvnforstyrrelser, negative virkninger på hjerte-kar-systemet og en kognitiv “stressfølelse”. Igen må vi gøre opmærksom på, at også støj bæres langt omkring af vind!
Det er borgerforeningens håb, at beslutningstagerne vedr. behandling af gravetilladelse i høj grad vil vægte befolkningens sundhed meget højt.
Vedr. trafik:
Trafik med tunge køretøjer i området vil, hvis projektet vedr. graveområderne gennemføres, stige markant. Kærsgårdvej er en smal vej, hvor bløde trafikanter som cyklister, gående, løbere og ryttere allerede i dag er udfordret ved mødet af lastbiler. Man må forvente, at to graveområder giver mere tung trafik, og der vil derfor kunne opstå meget farlige situationer med mindre, der laves cykel/ridesti, hvor der gøres fysisk plads til de bløde trafikanter. Der bør samtidig være krav om overdækning af lad på lastbiler for at forhindre sand og grus i at blæse af under kørsel - både i mødet med modkørende - men også for at undgå “forurening” langs Kærsgårdvej. Man bør også overveje en fartdæmpende foranstaltning på Kærsgårdvej fra Hovedvejen og ned til Skibdalvej. Eksempelvis max 40 km/h
En anden farlig situation opstår, når de tungt lastede lastbiler kører fra Kærsgårdvej ud på Hovedvejen og kommer langsomt i gang. Især i sommerperioderne - og i forbindelse med færgetræk til og fra færgelejet i Hirtshals - er Hovedvejen stærkt trafikeret, og en “lastbil-prop” vil give anledning til farlige trafikale situationer.
Endelig er der selve vedligeholdelse af Kærsgårdvej, som allerede i dag er hårdt ramt efter vinterperiode med frost og lignende.
Konklusion:
Vidstrup Borgerforening vil anbefale, at der ikke gives en indvindingstilladelse til det omtalte projekt.
Dette med baggrund i, at rapporten klart udtrykker en sundhedsmæssig risiko med uønskede helbredseffekter for beboere i området. Vi henleder i den forbindelse især opmærksomheden på, at støv og støj bæres af vind! Støv og støj samt trafikale problemer er meget store risikoparametre, og ingen afværgetiltag kan eliminere disse sundhedsrisici.
Subsidiært at der IKKE gives tilladelse til indvinding på det skraverede areal, som ligger direkte ud til Kærsgårdvej.
Skulle der således mod forventning alligevel blive givet en tilladelse til hel eller delvis indvinding i området, må der ubetinget stilles markante og ufravigelige krav til entreprenøren, hvor der sikres 100% mod støv- og støjgener fra indvindingsarbejdet, optimering af trafiksikkerhed m.m. samt at Regionen/kommunen skal have pligt til hyppige kontrolbesøg for at sikre, at alle regler overholdes.
Der skal samtidig være en klar konsekvens, hvis de ufravigelige krav ikke overholdes.
Hvordan sikres vi som borgere indflydelse på en aftale vedr. krav til entreprenøren, såfremt der gives en indvindingsaftale?
Opmærksomheden henledes på, som det dog må være Region og Kommune bekendt, at entreprenøren gennem mange år har haft indvindingsaftale på et areal i Nr. Harritslev. Vi er bekendt med, at naboer til dette område gennem årene har indgivet mange klager over støj og støv, samt at entreprenøren gentagne gange ikke har overholdt indgåede aftaler om arbejdstider i indvindingsområdet.
Fra vores synspunkt er det vigtigste, at hensynet til den enkelte borger og til etableret lokal virksomhed i området har højeste prioritet og at hensynet hertil alt andet lige skal veje tungere end en indvindingstilladelse til en støjende og støvende ny virksomhed.
PS: Vidstrup Borgerforening står uforstående overfor, at foreningen og borgere i Vidstrup by ikke er orienteret om indvindingsplanerne. Vi lever i en moderne tidsalder med moderne informationsteknologi. Orientering gennem opslag i den lokale avis, som mange ikke har abonnement på, synes uforståelig. Det vil være nemt at orientere borgerne direkte gennem f.eks. ”E-boks”.